BLOEDDRUK

METEN IS WETEN


Een onbehandelde hoge bloeddruk of hypertensie leidt bijna altijd tot hartziekten, beroertes en nierproblemen. Maar wat is een verhoogde bloeddruk? En waarom heb je er vooral last van op oudere leeftijd? Dit moet je weten over je bloeddruk.

4 DINGEN DIE JE MOET WETEN

Waarom stijgt je bloeddruk met je leeftijd? Je grote slagaderwanden worden stijver en dikker wanneer je ouder wordt. Hierdoor moet je hart harder pompen, waardoor de druk in je hele lichaam stijgt. Wat is de oorzaak van hypertensie? Bij amper 5% van ouderen boven de zestig met een hoge bloeddruk is er een aanwijsbare oorzaak. Het gaat dan om een slechte nierfunctie of hormonale aandoeningen. In beide gevallen is een snelle en gerichte behandeling cruciaal, want de gevolgen zijn groot. Bij de overgrote meerderheid is de onderliggende oorzaak ongekend. Sommige risicofactoren werken een hoge bloeddruk wel in de hand: erfelijke aanleg, omgevingsfactoren en een ongezonde levensstijl. Wat kan je zelf doen om hypertensie te vermijden? Gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn de belangrijkste maatregelen. Voor elke kilo die je verliest, gaat er een millimeter kwik van je bovendruk af. Vermijd ook overmatige alcoholconsumptie en roken. En wat met minder zout eten? De ene persoon is al wat zoutgevoeliger dan de andere en je lichaam regelt zelf de opname en uitscheiding van zout. Toch kunnen hypertensiepatiënten die een lange tijd consequent minder zout eten, tot 4 à 5 millimeter kwik van de bovendruk verliezen.

METEN IS WETEN

Je merkt het niet meteen als je bloeddruk te hoog is. De enige manier om je bloeddruk te kennen is om hem regelmatig te laten meten of hem zelf te meten met een goede bloeddrukmeter.

Millimeter kwik De bloeddruk wordt uitgedrukt in millimeter kwik: mmHg. In de volksmond hebben we het over centimeter kwik: cmHg. Boven- en onderdruk Bloeddruk drukken we uit in 2 waarden: bovendruk en onderdruk zoals bv. 12/9 cmHg.

  • Op het moment dat de hartkamers samentrekken en het bloed wegpompen, wordt de bovendruk gemeten.
  • Wanneer de hartkamers zich ontspannen, wordt de onderdruk gemeten.

Hoge bloeddruk of Hypertensie Wanneer je bloeddruk 140/90 mmHg of 14/9 cmHg bedraagt of meer, is hij te hoog.

GESPOT IN DE OZ SHOP

Van 1 t.e.m. 30 april krijg je extra korting op deze bloeddrukmeters. OZ klanten krijgen altijd 10% korting!

OMRON M3

Sla tot 60 metingen op van 2 gebruikers. Ideaal voor jou en je partner.

€ 79,99 -> € 63 -10% = € 56,70

OMRON M7

Met bluetooth om te communiceren met de gratis Omron connect app.

€ 110 -> € 93,50 -10% = € 84,15

BESTEL ONLINE OP SHOP.OZ.BE

Ook welkom in de OZ Shops van Brugge, Wilrijk of Leuven.