SAMEN TRAPPEN

TEGEN KANKER


Als je van 21 tot 24 mei duizenden fietsers tegenkomt in de ruime buurt rond Mechelen, dan is dat ongetwijfeld de 1.000 km van Kom op tegen Kanker. Dit jaar is het de 11de keer dat duizenden sympathisanten en lotgenoten trappen tegen kanker.

Meer dan 1.000 teams nemen deel, met telkens 1 tot 8 fietsers per team. Elk team brengt € 5.500 startgeld in. De inschrijvingen voor 2020 waren al meteen na de vorige editie volzet. Als je geluk hebt, kan je nog inschrijven als solorijder in het internationale peloton. Dan bedraagt het startgeld € 6.000 en is de start in Rennes, Frankrijk. Voor wetenschappelijk onderzoek De netto-opbrengst van dit event gaat naar wetenschappelijk onderzoek. Meer bepaald onderzoek dat iets doet voor het welzijn van de patiënt. Hogere overlevingskansen en een betere levenskwaliteit tijdens en na de behandeling, daar gaat het om. Mol komt op tegen kanker De gemeente Mol is terecht trots op haar straatbord ‘Kom op tegen Kanker-gemeente’. Sinds 1997 zet Mol zich in om geld bij elkaar te brengen voor Kom op tegen Kanker. Ze hebben er een ‘Mols Comité Kom op tegen Kanker’ met een team van super enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Hilde Mattheuwsen van de sportdienst is er vanaf het eerste uur bij. Zij coördineert ook samenkomsten voor lotgenoten, lezingen en beweegmomenten voor mensen met en na kanker, zoals yoga of omnisport. Hele jaar acties Voor de zesde keer op rij fietsen Mollenaars mee met de 1.000 km. Hilde: “Ook dit jaar hebben we 4 teams aan de start. Alle Molse fietsers zijn te herkennen aan hun zwarte MOL Kom op tegen Kanker-fietstruitje. Om het startgeld bij elkaar te krijgen en ter ondersteuning van andere Kom op tegen Kanker-acties, organiseren wij het hele jaar tal van acties, zoals wandelen, een quiz-pasta-fuif, spaghettimiddag, soepverkoop en een ontbijt.” Ieder zijn eigen verhaal Hilde: “De sfeer tijdens de 1.000 km is onbeschrijflijk, zeker bij de aankomst in Mechelen. Voor heel wat deelnemers is het een rollercoaster van emoties. Dat gaat van heel blij en vol energie tot heel verdrietig. Elke deelnemer heeft zijn eigen verhaal. Want iedereen heeft wel een partner, ouder, kind, vriend of buur die met kanker te maken kreeg.” www.de1000km.be www.komoptegenkanker.be


EET- EN KLEEDTIPS BIJ LANGE INSPANNINGEN

ETEN

Eet goed de dag ervoor “Wat je de dag voor de lange inspanning eet, daarmee maak je een verschil. Dat mag een maaltijd zijn met bv. pasta of rijst. Geen overdaad, want dit kan maag- en darmklachten veroorzaken.”

2 à 3 uur voor de inspanning “Als ontbijt eet je beter geen vetten en geen vezels. Daar heeft je maag te veel werk mee tijdens de inspanning. Ontbijt met een sandwich, pannenkoek of witte pistolet met iets van suiker: honing, siroop, banaan. Deze vruchtensuiker wordt snel opgenomen en komt meteen van pas tijdens je fietsrit.”

Tijdens de rit “Als regelmatige snack voor onderweg zijn gedroogde vruchten ideaal voor deze ontspannen rit: abrikozen of rozijnen. En ook peperkoek. Noten raad ik niet aan: die zijn te vet en vetten verteer je moeilijk tijdens de inspanning. Gels zijn uitstekend voor wedstrijden. Het nadeel van gels is dat ze duur zijn en hun verpakking zorgt voor afval.”


Voldoende drinken is echt superbelangrijk. Ook de dag voordien.”

Jef Vanhoof, OZ gezondheidscoach

DRINKEN

Overal je drinkbus vullen “Voldoende drinken is echt superbelangrijk. Ook de dag voordien, dat helpt bij de opname van de koolhydraten. Tijdens de inspanning kan je best om het kwartier goed doordrinken, liever dan vele kleine slokjes nemen. Bij een stop is je reflex: waar kan ik mijn drinkbus vullen?” Klein vochtverlies, grote prestatiedaling “Bij vochtverlies krijg je een prestatiedaling. De juiste zaken eten en drinken, dat helpt enorm om je prestatie te optimaliseren.”

KLEDING

  • Kleed je niet te warm “Het vertrek mag best frisjes aanvoelen. Zodra je begint te fietsen, warm je jezelf op met je inspanning. Kleed je je vanaf de start te warm aan, dan ga je transpireren. En als je dan even stopt, koel je geweldig af.”
  • Steeds een windvestje mee “Het is daarom slim een windvestje in je achterzak mee te nemen. Dat kan je aantrekken als je halt houdt.”

GESPOT IN DE OZ SHOP

OZ klanten krijgen altijd 10% korting!

DRINKBUS KLEAN KANTEEN 800 ML - BLAUW

Enkel voor koude dranken.

€ 22,44 -10% = € 20,20

THERMOS KLEAN KANTEEN 355 ML - LEMON CURRY

Zowel voor koude als warme dranken.

€ 30,95 -10% = € 27,86

BESTEL ONLINE OP SHOP.OZ.BE

Ook welkom in de OZ Shops van Brugge, Wilrijk of Leuven.