MEER WETEN OVER

JE ZIEKTE


Wanneer je te horen krijgt dat je kanker hebt, stort je wereld in. Je hoort maar half wat de dokter zegt. Als alles wat bezonken is, wil je allicht meer weten over je ziekte en behandeling. Goed om weten is dat je met je vragen terecht kan bij My Cancer Navigator.

Welke behandelopties heb je? Zijn er nieuwe ontwikkelingen die relevant zijn voor jou? Waarover maak je je zorgen? Kan je meedoen aan een studie? Bij My Cancer Navigator praat je met een arts via de telefoon of face to face. Dr. Gabry Kuijten en het Antikankerfonds namen samen het initiatief voor deze gratis dienst: “Bij het Antikankerfonds krijgen we heel wat vragen van patiënten. Sinds 2018 beantwoorden we die niet alleen via de mail of de telefoon, maar kan ook een arts van My Cancer Navigator langsgaan. De patiënten waarderen die persoonlijke interactie enorm.” Diagnose en bezorgheden “Dat verloopt zo: je meldt je aan op onze site of je mailt of belt ons. In een eerste telefoongesprek overlopen we wat je diagnose is en welke vragen en bezorgdheden je hebt. Alsook in welke fase van de ziekte je zit. Om zo gericht mogelijk antwoord te geven, vragen we je ook om je medisch dossier door te sturen. Uiteraard gaan we hier zorgvuldig mee om. Daarop gaan wij met ons team aan de hand van je vragen jouw specifieke situatie bekijken. Wat zijn de richtlijnen en laatste wetenschappelijke resultaten? Verder kunnen we nagaan of je in aanmerking komt om deel te nemen aan klinische studies. Mensen hebben soms ook vragen over alternatieve therapieën. Die bekijken we op dezelfde manier als de klassieke therapieën, namelijk op hun wetenschappelijk bewezen werkzaamheid. Toelichten in een gesprek Dr. Kuijten: “Na ons opzoekwerk maken we een afspraak voor een gesprek van 1 tot 2 uur. Als je er graag iemand bij hebt, zoals je partner of zoon/dochter, zijn die natuurlijk ook welkom. We bespreken je medische resultaten en de wetenschappelijke informatie die we als antwoorden op je vragen konden vinden. We bereiden samen je vragen aan je dokter voor. We nemen de tijd om alles in begrijpelijke taal toe te lichten. Ook daarna mag je ons contacteren als je nieuwe vragen hebt. Of als er een nieuw beslissingsmoment opduikt.” Geen second opinion “We verstrekken géén medisch advies en zijn géén aanspreekpunt voor praktische vragen. Daar zijn de oncoloog en andere organisaties voor,” legt Kuijten uit. “We geven geen second opinion en nemen ook geen standpunt in. We helpen patiënten enkel om hun ziekte én hun behandeling beter te begrijpen. Dat blijkt bij de meesten al zeer waardevol.” Beter voorbereid Gabry: “Wat we horen is dat patiënten een stuk geruster zijn na ons gesprek. Ze begrijpen beter hoe hun therapie loopt. Bovendien zijn ze beter voorbereid om het gesprek met hun behandelende arts aan te gaan.”


We helpen patiënten om hun ziekte én hun behandeling beter te begrijpen.”


Dr. Gabry Kuijten , startte in 2010 My Cancer Navigator op

MY CANCER NAVIGATOR

Wat?

Helpt je ziekte en behandeling beter te begrijpen. Doel? Beter geïnformeerd beslissingen nemen en beter voorbereid naar je oncoloog.

Voor wie?

Kankerpatiënten behandeld in België. Kost? Gratis

www.antikankerfonds.be