WAT JE MOET WETEN OVER

ANTIBIOTICA


Antibiotica worden regelmatig voorgeschreven door artsen om bacteriële infecties te behandelen. Gebruik ze op de juiste manier, want anders werk je antibioticaresistentie in de hand. En dan kan je nog zieker worden.

Duur van gebruik

Wanneer antibiotica te vaak worden gebruikt als het eigenlijk niet nodig is, kunnen bacteriën resistent worden en zijn ze niet meer gevoelig voor het antibioticum. Neem ze daarom enkel wanneer ze je werden voorgeschreven en volg strikt je behandeling. Gebruik de hoeveelheden die jouw arts heeft vastgelegd en zorg ervoor dat je nooit een inname overslaat. Maak je antibioticakuur volledig af, ook als je je beter voelt. Geregeld duikt de vraag op of het nodig is om een volledige verpakking uit te nemen. De duur van de behandeling varieert naargelang de aandoening waarvoor je het antibioticum gebruikt. Afhankelijk van wat je arts heeft voorgeschreven, kan het zijn dat je de verpakking niet volledig moet uitnemen. Het is niet de bedoeling om restjes bij te houden. Deze breng je best binnen bij jouw apotheker.

Antibioticaresistentie

Antibiotica correct gebruiken is zeer belangrijk, omdat je anders antibioticaresistentie in de hand werkt. De bacteriën die een ziekte veroorzaken worden resistent en reageren niet meer op de behandelingen. Dat zou betekenen dat sommige ziekten die nu behandeld kunnen worden, moeilijker te genezen zijn of zelfs fataal kunnen aflopen. Zonder doeltreffende antibiotica worden veel routinebehandelingen steeds gevaarlijker. Dit kan leiden tot langer ziek zijn, ernstige ziekteverschijnselen of zelfs een risico op overlijden.

ANTIBIOTICA GUARDIAN

Om de resistentie af te remmen, moet het onnodig gebruik van antibiotica drastisch verminderen. Via de website www.antibioticguardian.com/dutch/ kan je Antibiotic Guardian worden. Je kiest een belofte over hoe je je wil inzetten voor een beter gebruik van antibiotica. Op die manier zal je mee helpen om deze levensreddende medicijnen te behouden voor de toekomst.

Meer info vind je op www.oz.be/antibiotica

ANTIBIOTICA ZIJN...

NIET werkzaam tegen virussen. Daardoor halen ze niets uit tegen ziektes als verkoudheden, griep, acute bronchitis, mazelen, rode hond, aids, de meeste vormen van oor- en keelontsteking en virale hepatitis.

… WEL werkzaam tegen bacteriën. Daardoor kunnen ze helpen bij infecties als een bacteriële longontsteking, bacteriële hersenvliesontsteking, wondinfecties en bepaalde vormen van oor- en keelontsteking.