OZ NIEUWS


VAKANTIEVERBLIJF DOLFIJNEN II IN SINT-IDESBALD WORDT GERENOVEERD

Sint-Idesbald is een rustige, pittoreske badplaats tussen Koksijde en De Panne waar je echt heerlijk kan genieten. De OZ appartementen ‘Dolfijnen’ liggen op de zeedijk in het centrum. Ze bestaan uit 2 gebouwen: ‘Dolfijnen I’ en ‘Dolfijnen II’.

Dolfijnen I is al jaren favoriet door zijn modern interieur. Dolfijnen II moet met zijn prachtig uitzicht niet onderdoen. Maar we zijn nu wel heel blij dat de appartementen daar de volgende maanden volledig onder handen worden genomen. Keuken, badkamer, vloer, ... alles wordt gestript! Benieuwd hoe het eruit zal zien? Op deze foto’s krijg je al een voorsmaakje.

Vanaf deze zomer kan je ‘live’ komen genieten van de vernieuwde appartementen! Heb jij jouw plekje al vastgelegd?

MYCARENET TOESTEMMING TERUGBETALING GENEESMIDDELEN

Bepaalde geneesmiddelen zijn voor een terugbetaling aan voorwaarden onderworpen. Daar heb je vooraf een goedkeuring van een adviserend arts van je ziekenfonds voor nodig. Wanneer je die toestemming krijgt, wordt het ook geregistreerd in de databank MyCareNet.

De geneesmiddelen waarover het gaat worden ook wel ‘attestgeneesmiddelen’ genoemd. De arts die ze voorschrijft, kan de aanvraag voor terugbetaling overmaken aan het ziekenfonds. De terugbetaling hangt af van voorwaarden zoals indicatie, leeftijd of doelgroep. Wanneer je een goedkeuring krijgt, dan registreert de adviserend arts dat in de databank MyCareNet. De goedkeuring wordt jou ter informatie op papier bezorgd.

Correcte informatie steeds in MyCareNet

De correcte en actuele informatie bevindt zich steeds in MyCareNet. Die databank kunnen apothekers en artsen raadplegen. Hij wordt voortdurend geactualiseerd en bevat dus de meest recente en geldige machtigingen. Een papieren machtiging afgeleverd door je ziekenfonds heeft geen wettelijke waarde. Dit document informeert je over jouw recht op tegemoetkoming, maar de gegevens die het bevat zijn soms niet meer geldig. Enkel de gegevens geregistreerd in MyCareNet zijn dus geldig.

VRAAG DE BROCHURE EN VACCINATIE-SCHIJF AAN

OZ heeft een brochure met alle info over vaccinatie bij kinderen. Vraag ernaar in je plaatselijke OZ-kantoor. Toekomstige mama’s en papa’s kunnen bij OZ ook een gratis vaccinatieschijf opvragen: een handige wijzer om te weten welke vaccins je op welke leeftijd moet krijgen. Dit kan door te mailen naar info@oz.be

STEEDS MEER MENSEN KRIJGEN EEN CHRONISCHE ZIEKTE

Uit de laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen blijkt dat het aantal mensen met chronische ziekten gestegen is in de periode tussen 2010 en 2018.

In 2018 leed 1 op 4 personen aan een chronische ziekte. Hoe ouder je wordt, des te groter de kans dat je een chronische ziekte krijgt: meer dan 6 op de 10 mensen tussen 60 en 79 jaar hebben ten minste één chronische ziekte. Bepaalde chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hartziektes, diabetes of depressie kunnen het gevolg zijn van verkeerde voeding, een gebrek aan beweging, stress, roken en overmatig alcoholgebruik. Daarom is het belangrijk om in te zetten op preventie. De toename van het aantal chronische ziekten heeft ook een impact op de begroting: de jaarlijkse uitgave voor geneeskundige verzorging ligt namelijk 7 keer hoger dan voor mensen zonder een chronische ziekte. Het gaat om gemiddeld € 6.129 per persoon per jaar tegenover € 860 per jaar. Heb je een chronische ziekte? Dan is het belangrijk om een elektronisch globaal medisch dossier te hebben bij je behandelende arts en toestemming te geven voor het delen van de gezondheidsgegevens.


MOGELIJKE VERTRAGING

UITBETALING DOKTERSBRIEFJES IN JANUARI

Januari is meestal een erg drukke maand, omdat er meer doktersbriefjes dan normaal binnenkomen. Mogelijk moet je daarom iets langer wachten op de terugbetaling. Wanneer je jouw doktersbriefje opstuurt of in een brievenbus van OZ post, dan legt het een hele weg af. De koerier pikt alle briefjes op. Daarna scannen onze medewerkers ze in, zodat ze in een elektronische databank terechtkomen. De doktersbriefjes worden individueel gecontroleerd en daarna terugbetaald. Bij elektronische briefjes gaat de verwerking sneller. Vraag ernaar bij je arts.

  • TIP: Wist je dat je op de pagina ‘Terugbetalingen consulteren’ in Mijn OZ kan aflezen wanneer jouw terugbetaling verwacht wordt?

SERVICE OP AFSPRAAK

In de OZ kantoren kan je nu ook terecht op afspraak met vragen over arbeidsongeschiktheid, een ziekenhuisopname, extra verzekeringen, Mijn OZ of wanneer er een baby op komst is. Door te werken op afspraak kunnen onze medewerkers je dossier op voorhand al bekijken en hebben ze de tijd om alles goed met je door te nemen. Op die manier hopen we een nog betere service te geven. Zo hoef je niet meer te wachten in het kantoor en heb je ook meer privacy. Op onze website vind je een kantorenzoeker. Selecteer daar het gewenste kantoor en maak een afspraak.