HARTVERWARMEND

KOPJE SOEP


Goed zorgen voor jezelf en je huisgenoten, dat kan heel eenvoudig zijn. Door een hartverwarmend kopje soep te maken bijvoorbeeld. En het handige is dat je er allerlei restjes in kwijt kan. Waar wacht je nog op?

Op elk moment van de dag

Soep smaakt prima bij de lunch of bij een boterham, als hartig vieruurtje, als starter voor het avondmaal of waarom niet als gezonde avondsnack. In Oosterse landen lusten ze ook ’s ochtends soep. Een zuiver Japans miso soepje bijvoorbeeld. Heel aangenaam om de dag met een warm gevoel te beginnen.

Soep is gezond

Met een kom soep heb je alvast de helft van je dagelijks aanbevolen portie groenten binnen. Soep zit boordevol vitaminen en vezels. Ze bevat ook weinig calorieën, zeker als je room en bouillon achterwege laat. Soep vult goed, dus na een kom soep eet je minder van wat nadien nog op tafel komt. Dat is mooi meegenomen voor de lijn. Omdat er veel water zit in soep, is het ook een goede manier om voldoende vocht op te nemen.

Niks verspillen

In je soep kan je tot het laatste restje groenten verwerken. De stronk van een broccoli, het groen van de prei, de blaadjes van de selder. Gooi ze niet op de composthoop, maar maak er soep van. Spaar ze onderaan in je koelkast tot je voldoende hebt voor een lekkere soep. Een paar vergeten wortels die wat slap geworden zijn? Die doen het nog prima in soep.

Vul aan met diepvries en peulvruchten

Wil je meer volume? Vul dan aan met diepvriesgroenten. Voorgesneden pompoenblokjes zijn erg handig, net als erwtjes of boontjes. Linzen of kikkererwten in een bokaal of blik maken je soep nog voedzamer.

Soep maken is makkelijk

Beetje olie of boter in je kookpot, ajuin stoven en dan de andere groenten erbij, in grote of kleine stukken. Water toevoegen, goed kruiden, laten koken en klaar! Voor een goede opname van vezels is het beter om je soep niet te mixen, want dan gaat er een deel van de positieve werking verloren. Bij ongemixte soep zal je ook meer verzadiging voelen, omdat je trager eet en kauwt. Je kan je soep pimpen met een blikje tomatenpuree, een kruidenkaasje of wat (zelfgemaakte) bouillon. Profiteer ervan om er kurkuma en zwarte peper in te schudden – een gezonde combinatie!

In de soepmaker

Geen keukenheld of weinig tijd? Gooi dan de stukken groenten en kruiden samen met water in een soepmaker en laat deze al het werk doen: verhitten en al dan niet mixen tot een extra gladde soep. Kook je voor een groot gezin? Dan valt zo’n soepmaker vaak klein uit – 1 tot 3 liter soep – en werk je beter met een grote kookpot en staafmixer.

Tomatensoep met banaan

Tip van OZ diëtiste Daphne Lai

“De klassieke tomatensoep krijgt een exotisch tintje door de banaan. Die verzacht het zure van de tomaten. Hoe rijper de banaan, hoe zoeter de soep smaakt!”

DIT HEB JE NODIG VOOR 4 PERSONEN

  • 1 eetlepel vetstof: olie, boter of margarine
  • 4 uien
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 6 tot 8 soeptomaten
  • 2 rijpe bananen
  • 1,5 l water
  • peper en zout
  • 1 blokje groentenbouillon
  • afwerking: peterselie en ev. eetlepel magere room

ZO MAAK JE HET

1. Snij de uien en de tomaten in stukjes. 2. Pel de bananen en snij in stukken. 3. Doe een eetlepel vetstof in een kookpot en stoof de uien glazig. 4. Doe er de tomatenpuree bij en laat even meestoven. 5. Voeg er de verse soeptomaten en de stukjes banaan aan toe. 6. Giet er water bij en voeg een bouillonblokje toe. 7. Laat het geheel 20 minuten doorkoken. 8. Mix de soep en zeef eventueel de tomatenvelletjes eruit. 9. Breng op smaak met peper en zout. 10. Werk eventueel af met een lepeltje magere room en verse peterselie.