DIABETES IN DE ZOMER

ZO DOE JE DAT


Natuurlijk kan je ook met diabetes genieten van de zomer. Maar als de temperatuur stijgt, kan dat wel een invloed hebben op je suikerspiegel. Waar hou je best allemaal rekening mee? Diabetes educator en coach Sandra De Ryck geeft je alvast heel wat praktische tips om zoveel mogelijk te genieten.

WARM WEER

1. Extra controleren

De zon op je huid zorgt ervoor dat je insuline sneller wordt opgenomen. Het is dus beter dat je tijdens de warmste momenten van de dag uit de zon blijft. Als het heel warm is, controleer dan eens extra je suikerwaarden en wees je ervan bewust dat er meer schommelingen kunnen zijn. Als schommelingen zich regelmatig voordoen, bespreek dit dan met je arts of diabetesteam.

2. Drink genoeg water

Als het heel warm is, zweet je meer waardoor je meer vocht verliest. Bij een verhoogde suikerspiegel moet je vaker plassen, omdat je lichaam die suiker kwijt wil. De combinatie met de warmte geeft meer kans op uitdrogingsverschijnselen. Drink dus zeker minimaal twee liter water per dag.

3. Bescherm je insuline tegen de zon

Insuline op kamertemperatuur is een maand houdbaar. Maar door de warmte kan je insuline instabiel worden en is deze minder lang goed. Dus als je insuline te veel en te lang in de warmte heeft gelegen, kan je deze beter weggooien. Nog beter is ervoor te zorgen dat je je insuline koel kan houden. Daarvoor bestaan speciale tasjes. Of het kan ook in een thermosfles.

4. Meer hypo’s?

In de zomer kom je meer buiten en beweeg je meer. Ook dat heeft een invloed op je suikerspiegel. Heb je meer hypo’s dan normaal, neem dan contact op met je huisarts. Want misschien moeten je doses insuline of medicatie herbekeken worden.

ETEN EN DRINKEN

5. Cocktails

Een cocktail op een terrasje is geen aanrader als je diabetes hebt, omdat die heel veel suiker bevat. Dus wissel zeker af met water, koffie, thee of een suikervrije frisdrank. Of maak zelf een Gin Tonic Zero. Op een terrasje zal je dat niet makkelijk vinden, maar thuis kan je ermee aan de slag.

6. Beter een ijslolly dan een ijsje

In waterijs zit minder suiker dan in roomijs. Gezonde ijslolly’s kan je ook makkelijk zelf maken. Wil je toch graag een ijsje eten, kies dan niet voor de grote coupe met 3 bollen, maar eerder voor dat ene lekkere bolletje ijs met vers fruit. En vraag de saus apart, zodat je beter kan doseren. Sommige tearooms hebben trouwens ook light ijs.

7. Focus op je gezelschap

Van het zomerse weer genieten kan ook als je gezond eet en drinkt. Je moet misschien wat vaker neen zeggen, maar focus je op de dingen die wel kunnen en ook leuk zijn. Een leuk gesprek met je familie of vrienden, je kinderen of kleinkinderen zien spelen op de schommel of de schuif af, de rust die je voelt omdat je vrij bent. Dat kan ook heel veel voldoening geven.

VOETEN

8. Denk aan je voeten

Wanneer je al lang diabetes hebt, bestaat de kans dat het gevoel in je voeten afneemt. Loop dus zeker niet met je blote voeten op heet zand. Want zonder dat je het weet, kan je ernstige brandwonden oplopen. Als je gaat wandelen, zorg dan dat je comfortabele, niet-knellende schoenen aan hebt en check nadien op blaren of wondjes.

DAGUITSTAP OF REIS

9. Extra voorschrift

Zorg ervoor dat je een extra voorschrift meehebt in je reiskoffer waar de stofnaam staat van je diabetesmedicatie. Wordt jouw handtas of bagage gestolen, dan kan je bij de plaatselijke apotheker terecht voor nieuw materiaal.

10. Verwittig iemand

Misschien wil je liever niet vertellen dat je diabetes hebt, omdat dat te privé is. Toch is het belangrijk dat je bij een daguitstap of een reis één iemand van de groep op de hoogte brengt en vertelt wat hij of zij best doet als jij een hypo (een te lage suikerspiegel) krijgt. Je kan dat bijvoorbeeld melden aan de gids of reisleider.

KRIJG 10% KORTING OP HET KOOKBOEK ‘LEKKER KOKEN MET DIABETES’

Met 200 gezonde en lekkere recepten, samengesteld uit voedzame en kleurrijke ingrediënten, geschikt voor personen met diabetes.

  1. Ga naar shop.diabetes.be
  2. Plaats het boek in je winkelmand
  3. Vul bij het afrekenen de kortingscode lekkerkokenoz2020 in.

GESPOT IN DE OZ SHOP

OZ klanten krijgen altijd 10% korting!

ACCU-CHEK GUIDE GLUCOSEMETER

Met slimme oplossingen die het meten eenvoudiger maken.

€ 28 -10% = € 25,20

TESTSTRIPS GLUCOSEMETER ONE TOUCH VERIO

50 stuks voor het controleren van de bloedglucose.

€ 25,75 -10% = € 23,17