6 GOEDE REDENEN OM VAKER

PEULVRUCHTEN

TE ETEN


Erwtjes, linzen, kikkererwten, alle soorten bonen, ... Peulvruchten zijn lekker, voedzaam en gezond. In de voedingsdriehoek staan ze in de donkergroene zone. Dat wil zeggen dat we er gerust meer van mogen eten. Gezondheidsconsulente Chantal Dierickx somt 6 goede redenen op om ze een paar keer per week op het menu te zetten.

1. Goed voor het milieu

Om peulvruchten te kweken, is minder land, energie en water nodig in vergelijking met de productie van vlees en vis. Bovendien hoeft geen enkel dier er het leven voor te laten.

2. Waardige vleesvervanger

Peulvruchten zijn een uitstekende vleesvervanger, omdat ze een goede bron van eiwitten vormen. Al bevatten ze niet evenveel eiwitten als vlees. 100 g vlees vervang je door gemiddeld 150 g peulvruchten.

Soja en quinoa: complete eiwitten

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 8 essentiële aminozuren. ‘Essentieel’ betekent dat ons lichaam ze zelf niet aanmaakt. In dierlijke producten zijn al de 8 essentiële aminozuren aanwezig. Ook enkele plantaardige producten zijn bronnen van compleet eiwit, namelijk soja en quinoa. Wanneer je gedurende de dag gevarieerd eet, met veel granen, groenten, noten en peulvruchten, kan je lichaam zelf deze complete eiwitten samenstellen uit je verschillende maaltijden.

Wat met B12?

Als je geen vlees of dierlijke producten eet, is het nuttig een supplement te nemen van vitamine B12. Deze vitamine zit in vlees, vis, melk, boter, yoghurt, kaas en eieren. B12 wordt soms toegevoegd aan plantaardige drinks of vleesvervangers. Dat staat dan duidelijk op de verpakking. Wist je dat ook mensen die regelmatig vlees eten een tekort kunnen hebben aan vitamine B12?

3. Geen gluten

Omdat peulvruchten glutenvrij zijn, passen ze ook perfect in een glutenvrij dieet.

4. Veel vezels: lief voor hart en bloedvaten

Peulvruchten bevatten veel vezels. Die binden zich aan de cholesterol in je darmen. Zo verlagen ze de slechte cholesterol en je bloeddruk.

5. Veel vezels: vrienden van je darmen

De oplosbare vezels in peulvruchten vormen een geweldige voedingsbron voor je darmflora. En wetenschappers zijn het erover eens dat een gezonde darm de basis is voor je algemene gezondheid. Je darmen zijn even bezig met het verteren van de vezels. Daarom geven peulvruchten lange tijd een verzadigd gevoel. De oplosbare vezels in peulvruchten vormen een geweldige voedingsbron voor je darmflora. En wetenschappers zijn het erover eens dat een gezonde darm de basis is voor je algemene gezondheid. Je darmen zijn even bezig met het verteren van de vezels. Daarom geven peulvruchten lange tijd een verzadigd gevoel.

6. Vitaminebom

Peulvruchten brengen vooral vitamine B aan, zoals B1, B6 en B11 (foliumzuur). Daarnaast zijn ze een bron van mineralen, zoals zink, magnesium en kalium.

"Peulvruchten zijn een uitstekende vleesvervanger, omdat ze een goede bron van eiwitten vormen."

Gezondheidsconsulente Chantal Dierickx eet sinds 2016 plantaardig.

RECEPT VAN CHANTAL: FRISSE VEGAN LINZENSALADE

Dit heb je nodig voor 4

  • 60 g cashewnoten om te grillen
  • tl chilivlokjes
  • 2 glazen bokalen voorgekookte bruine linzen, 530 g uitgelekt
  • 1 bussel radijzen
  • 200 g gedopte tuinbonen, diepvries of vers
  • 300 g veldsla of andere groene salade
  • 2 stengels groene selder, in fijne blokjes
  • flinke scheut olijfolie
  • el appelazijn
  • zeezout & zwarte peper van de molen

Voor de dressing

  • 70 g cashewnoten die je 30 min. weekt in warm water
  • 15 ml citroensap
  • snuifje zeezout
  • bussel bieslook
  • 100 ml water

Zo maak je het

  • Zet water op het vuur om de tuinbonen te blancheren. Bereid zoals op de verpakking staat. Spoel ze af met koud water.
  • Zet een koekenpan op het vuur en rooster de cashewnoten gedurende enkele minuten tot ze aanbruinen. Zodra ze lekker geuren, haal je ze van het vuur. Strooi er de chili-vlokjes over en een beetje zout. Zet ze opzij.
  • Spoel de voorgekookte linzen. Was de veldsla en de selder. Snij de selder in blokjes en doe in een kom samen met de linzen en veldsla. Voeg er de olijfolie, appelazijn en peper aan toe.
  • Was de radijzen. Hou er 3 apart en snij de rest in kwartjes. Voeg ze toe aan je salade. Snij de 3 overige in flinterdunne schijfjes met mandoline. Hiermee werk je je salade af.

De dressing

  • Plaats alle ingrediënten, behalve de bieslook in een hoge maatbeker. Mix gedurende 1 min. tot een gladde, romige saus.
  • Snij de bieslook fijn en voeg toe. Sprenkel op de salade en klaar!