EENZAAM

IN DE ZOMER?


Er is nog nooit zoveel over eenzaamheid gepraat als tijdens deze coronacrisis. Plots weet iedereen een beetje hoe het voelt om sociaal geïsoleerd te leven. Maar zelfs als we weer buiten mogen, is de kans op eenzaamheid nog niet geweken. Kris De Ruysscher, psycholoog bij de Luisterlijn, waarschuwt voor de zomereenzaamheid die traditioneel de kop opsteekt in de vakantiemaanden.

Waar denk jij aan bij het woord eenzaamheid? De kans is groot dat je spontaan ‘ouderen, zieken of de wintermaanden’ zegt. Nochtans is ook de zomer een periode waarin veel mensen zich eenzaam voelen, zelfs wie perfect gezond en mobiel is. “Bij de Luisterlijn zien we in de zomermaanden een stijging van mensen die ons daarvoor bellen”, zegt Kris De Ruysscher. “Voor een deel zijn dat inderdaad oudere of minder mobiele mensen. Maar de groep is veel ruimer. Uit een Brits onderzoek uit 2018 blijkt trouwens dat jongeren tussen 15 en 25 jaar de groep is waar eenzaamheid het meest voorkomt, terwijl je dat niet meteen associeert met jongeren.”

Iedereen op een terrasje behalve ik

De zomer werkt eenzaamheid extra in de hand. Als het goed weer is, denk je dat iedereen aan het barbecueën is of op een terrasje zit met vrienden, behalve jij. “In de winter komen mensen minder buiten door het slechte weer en is het minder confronterend als je je eenzaam voelt”, zegt Kris. “Maar in de zomer word je met de neus op de feiten gedrukt en wordt er veel meer vergeleken. Dan heb je die extra druk van: ‘nu moet het gebeuren’ of ‘nu moeten we allemaal ontspannen en leuke dingen doen’. Op facebook zie je dan vooral perfect uitgelichte foto’s van bruine lichamen en glimlachende mensen. Je ruikt de barbecue. Je ziet je feestende buren. Overal lopen mensen buiten. Deze zomer zal het door de coronacrisis anders zijn, maar in normale zomers valt er ook veel weg. Je collega’s of familieleden zijn met vakantie. Hobbyverenigingen liggen stil en de thuishulp komt misschien minder langs. Voor mensen die al eenzaam zijn, vallen de weinige contacten tijdens de zomervakantie vaak weg.”

Meer mensen eenzaam door corona

Dit jaar maken we iets bijzonders mee, omdat we ook deze zomer waarschijnlijk niet veel kunnen doen en er weinig gereisd zal worden. “Vreemd genoeg kan je stellen dat de coronacrisis de beste sensibiliseringscampagne is op het vlak van eenzaamheid. Wie voordien al eenzaam was, was dit gewend. De coronacrisis heeft dat voor die mensen niet verergerd. Maar nu zullen ook veel andere mensen beseffen hoe dat voelt. Eenzaamheid is bij wijze van spreken gedemocratiseerd.”

Is er iets mis met me?

En toch schat Kris in dat het een moeilijk onderwerp zal blijven. “Omdat het gezien wordt als falen. Als je eenzaam bent, zal er wel iets mis zijn met je. Eenzame mensen laten zich ook moeilijk benaderen. Als ze naar de Luisterlijn bellen, doen ze dat omdat ze gewoon eens iemand willen horen. Ze bedanken ons dan om te luisteren of excuseren zich omdat ze ons daar zogezegd mee gestoord hebben. Ze vragen zelden wat ze aan hun toestand kunnen veranderen.”

Nieuwe mensen leren kennen door vrijwilligerswerk

Hulp bieden is daarom niet zo simpel. “Die mensen vragen niets. Ze hebben geen financiële hulp nodig. Ze zoeken gewoon sociaal contact in een asociale wereld waar veel sociale weefsels verdwijnen. Eenzaamheid is daarom niet zomaar op te lossen door de samenleving. Het moet opgelost worden door individuen.” Toch heeft Kris wel tips: “Vrijwilligerswerk is bijvoorbeeld ideaal om andere mensen te leren kennen of tot een groep te behoren. Door de coronacrisis zal het nog even duren vooraleer dat ook weer op volle toeren kan draaien, maar het is zeker iets wat ik de mensen aanraad.”

SPELBOEK ‘HÉ, IK BEN HELEMAAL OKÉ!’

Iedere ouder droomt van een tevreden kind met een gezond zelfbeeld. Maar dat is lang niet zo vanzelfsprekend. Hoe kan je de zelfwaardering bij je kind opkrikken? Hoe kan je hem ondersteunen en aanmoedigen, zonder te overdrijven? Met het spelboek ‘Hé, ik ben helemaal oké!’ kan je op een ludieke en dynamische manier bouwen aan de zelfwaardering bij je kind. Download het spelboek

NOKNOK EN FIT IN JE HOOFD

Ben je jong en zit je niet goed in je vel? Dan kan je terecht op de website www.noknok.be. De site is gericht op jongeren van 12 tot 16 jaar. Jongeren kunnen er hun veerkracht versterken aan de hand van info, opdrachten en tips. De website moedigt jongeren aan om over hun problemen te praten. Op de NokNok-wall kan je via een eigen avatar je verhaal delen met anderen. Medewerkers geven daar dan passend psychologisch advies. Ben je ouder dan 16 jaar? Neem dan een kijkje op www.fitinjehoofd.be