SPORT JE GELUKKIG

ENDORFINES NA 30 MINUTEN


Krijg jij ook zo’n gelukzalig gevoel van sporten? Of geraak je al ontmoedigd als je er nog maar aan denkt? Het loont nochtans de moeite om vol te houden. Het positieve effect van sport op je fysiek en mentaal welzijn komt zelfs al sneller dan je denkt.

HET BELANG VAN ENDORFINES

Endorfines zijn zogenaamde neurotransmitters. Ze zorgen voor de communicatie tussen de hersencellen. Endorfines worden door ons lichaam aangemaakt wanneer het pijn of stress ervaart. Ze sturen op dat moment een signaal naar de hersenen, waardoor we minder gevoelig worden voor pijn. Denk maar aan de ‘runner’s high’, het moment waarop endorfines pieken en het sporten vanzelf lijkt te gaan. Je lichaam begint al na dertig minuten endorfines aan te maken. Wist je ook dat ze tot enkele uren na je work-out een effect hebben op je pijngrens en je geluksgevoel? We gaan dan wel uit van een comfortabel ‘duurtempo’: als je nog kan praten tijdens het sporten, dan zit je goed. Heeft een gewone wandeling dan geen effect op je geluksgevoel? Mogelijk wel, want naast sport stimuleert ook UV-straling de aanmaak van endorfines. De extra dosis vitamine D die je tijdens je wandeling opdoet, is ook mooi meegenomen.

HET BELANG VAN DE EERSTE 20 MINUTEN

Volgens Gretchen Reynolds, auteur van ‘The first 20 minutes’, is het een misvatting dat sporten ‘pijn moet doen’ om effect te hebben. Zo geraken heel wat mensen ontmoedigd, en houden ze er al snel weer mee op. Dat terwijl je volgens Reynolds net de meeste voordelen haalt uit de eerste twintig minuten van je work-out. Daarmee wil ze zeker niet zeggen dat je niet méér mag sporten. Ze wil vooral benadrukken dat de voordelen van sporten op je gezondheid voor iedereen toegankelijk zijn. Ze pleit dan ook (op z’n Amerikaans) voor meer focus op ‘fitness’ in plaats van ‘fatness’. Niet zozeer mikken op gewichtsverlies dus, maar op een betere gezondheid.

HET BELANG VAN (ZELF)VERTROUWEN

Sporten is een manier om aan jezelf te werken. Lichamelijk en mentaal welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Romeinse dichter Juvenalis benadrukte bij het begin van onze jaartelling al het belang van ‘een gezonde geest in een gezond lichaam.’ Onderzoek aan de KU Leuven toont aan dat sporters die vertrouwen hebben in hun teamgenoten meer inspanningen leveren, meer uitdagende doelen stellen, veerkrachtiger zijn bij tegenslagen en tot slot ook beter presteren. Het positieve effect van zelfvertrouwen op individuele prestaties en ons welzijn laat zich dan ook raden. Wie erop vertrouwt dat hij zal slagen in zijn opzet, maakt meer kans om daadwerkelijk te slagen.

Wist je dat...

... je bij OZ elk jaar tot € 25 terugbetaald krijgt op het lidmaatschap van je sportclub? Voor elk lid van jouw gezin kan je ieder jaar een terugbetaling aanvragen.