DERTIG DAGEN

ZONDER KLAGEN


Kies positief. Dat is het levensmotto van Isabelle Gonnissen. In 2018 startte ze de succesvolle campagne ‘Dertig dagen zonder klagen’. Haar boodschap valt simpel samen te vatten: focus op het kleine geluk, want dat kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Maar hoe begin je daaraan?

Dertigduizend Vlamingen volgden de campagne ‘Dertig dagen zonder klagen’ op Facebook. Daar kregen ze iedere dag een kleine spreuk of opdracht voorgeschoteld. En wat bleek na afloop van de campagne? De meerderheid gaf zichzelf een beduidend hogere score op de geluksbarometer. Een opsteker voor Isabelle Gonnissen, die vervolgens ook het boek ‘Kies Positief’ schreef. Aan Profiel vertelt ze hoe het allemaal begon.

“Ik reis veel voor mijn werk. In Azië zag ik mensen die niet met pensioen konden gaan omdat ze dan geen inkomen meer hadden. In Dubai betekent zonder werk vallen ook zonder geld vallen. Mijn collega uit Amerika verwonderde er zich over dat wij drie weken vakantie kunnen nemen. Een collega uit Engeland moest er nog een job bijnemen om zijn drie dochters te laten studeren, omdat dat daar zo ongelofelijk duur is. Wanneer ik na zo’n reis terugkeerde naar België, staakte de post of het spoorpersoneel en hoorde ik mensen klagen dat ze vroeger met pensioen willen gaan. Mensen beseffen gewoonweg niet in welke luxe en weelde wij hier leven. Ik begon me te ergeren aan dat geklaag en wilde er iets aan doen, en dus koos ik een ludieke campagne. Want als je die boodschap op een serieuze manier brengt, luistert niemand. Het werd opgepikt door de media en ineens had de Facebook-pagina 30.000 volgers.”

Hebben mensen eigenlijk wel door dat ze vaak klagen? “Het zit ingebakken in onze cultuur. Klagen over het weer is zo’n klassieker. De uitbater van de krantenwinkel in mijn buurt klaagt altijd wel over iets. Dat de auto’s slecht geparkeerd staan. Dat ze te hard optrekken. Dat het regent. Hij bedoelt het misschien goed, want zo heeft hij een ‘klapke’ met zijn klanten. Maar eigenlijk geeft hij een negatieve boodschap. Dus ik heb hem uitgedaagd om te vertellen hoe lekker zijn koffie ’s morgens geurt, of hoe hij opstond met het gefluit van de vogeltjes. Dat creëert meteen een andere sfeer.”

Werkt klagen aanstekelijk? Eigenlijk wel. Als je opgewekt doet tegen iemand die klaagt, wordt dat niet altijd in dank afgenomen. Dus het is veel makkelijker om mee te klagen. Er zijn verschillende vormen van klagen. Over banale futiliteiten zoals het weer of de file. Laat ons daar gewoon mee stoppen, want niemand heeft daar baat bij. Over een eenmalig persoonlijk feit, zoals autopech. Dat is niet leuk en dat mag je natuurlijk ook zo benoemen, zolang je dan maar niet in een stramien terechtkomt om meteen ook verder te klagen over de kamers van je kinderen die niet opgeruimd zijn of je schoonmoeder die per se wil langskomen.”

“En dan is er het repetitief klagen over je baas die je geen erkenning geeft of je partner die te weinig doet in het huishouden. Dan raad ik aan om dat eens goed op te lijsten. Want misschien valt het eigenlijk nog wel mee. En constateer je dat het echt een probleem is, dan moet je het oplossen, want je persoonlijke geluk hangt hier nauw mee samen.”

“Laat je geluk meer afhangen van dingen die betekenis geven.”

Isabelle Gonnissen, de bezielster achter de succesvolle campagne ‘30 dagen zonder klagen’ en schrijfster van het boek ‘Kies Positief’.

“ Er zijn verschillende vormen van klagen. Over banale futiliteiten zoals het weer of de file. Laat ons daar gewoon mee stoppen, want niemand heeft daar baat bij.”

Isabelle Gonnissen

Ik heb wel de indruk dat positief zijn ook geassocieerd wordt met naïef zijn. Klopt dat? “Natuurlijk moet je niet per se ’s avonds de tafel buiten willen dekken, als het al de hele dag aan het regenen is. Je moet niet tot in het naïeve positief zijn door te denken dat de zon dan wel zal schijnen. Maar positief zijn is volgens mij niet gekoppeld aan naïviteit. Het belangrijkste vind ik om positief te kiezen, in plaats van in een negatieve mallemolen terecht te komen waardoor je aan jezelf gaat twijfelen. Stel dat je baas je op het einde van de dag nog vraagt om iets af te werken, maar jij hebt je dochter beloofd om haar op te pikken. Dan kan je twee richtingen uit. Je kan denken dat je baas je geen goede werknemer zal vinden omdat je weigert. Of je bekijkt het anders: je hebt een belofte gemaakt aan je dochter en je komt die na. Waarmee ik niet wil zeggen dat je altijd neen moet zeggen tegen je baas, maar wel dat het in balans moet blijven."

Ik zie een link met zelfvertrouwen. Neen zeggen moet je ook durven. “Zelfvertrouwen is een essentieel onderdeel in het vinden van geluk. Als je een gezonde dosis zelfvertrouwen hebt, ga je opmerkingen niet meteen persoonlijk nemen. Stel dat je collega wijst op een vergetelheid bij een project, dan moet je niet meteen denken dat je zo dom was om daar geen rekening mee te houden. Je kan het ook zien als ‘tof dat jij meedenkt met mij en dat ik die invalshoek nu ook heb. We zijn complementair’.”

“Zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat je durft te twijfelen aan jezelf. Het betekent dus niet dat je altijd overtuigd bent van je eigen gelijk, want dan valt er niet met je samen te leven. Als ik naar mezelf kijk, zie ik dat ik ook fouten maak. Ik doe mijn best, maar soms loopt het mis. Mochten we dat allemaal wat meer kunnen toegeven, dan zou er veel minder ruzie zijn.”

Misschien willen we het te goed doen en hebben we daardoor te weinig vertrouwen in onszelf?

“We proberen vaak te voldoen aan wat anderen van ons wensen. Maar op een bepaald moment moet je durven op te komen voor wat je zelf wil. Pas op: bij mij heeft het ook lang geduurd vooraleer ik me kon losmaken van wat anderen over me dachten. Maar je moet je eigen grenzen durven te stellen. Want anders saboteer je jezelf. Durf te genieten van een zonnig dagje, zelfs als je huis nog niet gepoetst is en de strijk nog niet gedaan is. Mensen spiegelen zich te veel aan anderen en blijven het belangrijk vinden wat de buitenwereld zegt. Je kan beter je geluk zoeken door een buurvrouw te helpen die wat moeilijk ter been is. Dat is een gouden raad: laat je geluk meer afhangen van dingen die betekenis geven.”

OZ LUISTERLIJN

Nood aan een babbel over grote of kleine problemen? Bel gerust de OZ Luisterlijn.

www.oz.be/luisterlijn