OZ NIEUWS

DE LAATSTE NIEUWTJES OVER OZ EN GEZONDHEID


ZWANGER OF NET BEVALLEN?

VRAAG JE STARTBEDRAG AAN!

Toekomstige of prille ouders krijgen van de Vlaamse overheid een Startbedrag van 1.144,44 euro (het vroegere kraamgeld). Je kan deze financiële steun aanvragen bij de uitbetalers van het Groeipakket, de nieuwe naam voor de kinderbijslag. Twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kindje ontvang je het bedrag op je rekening. Na de geboorte krijg je dan ook automatisch het maandelijkse Groeipakket voor je kleine spruit.

Vraag je startbedrag aan

SCHOOLTOESLAG

AUTOMATISCH UITBETAALD

Sinds vorig jaar onderzoekt de uitbetaler van jouw Groeipakket automatisch of je recht hebt op een schooltoelage voor jouw gezin. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen. Heb je recht op een schooltoeslag, dan komt deze tussen september en december op jouw rekening te staan. Meer informatie over de schooltoeslag

SCOOR JIJ BETER?

Gemiddelde Vlaming haalt slechts 4,9/10 in test over diabetes

Met een gemiddelde score van 4,9/10 scoren Vlamingen matig wanneer er gepolst wordt naar hun kennis over diabetes. Nochtans heeft naar schatting 1 op de 10 volwassenen in Vlaanderen diabetes (type 1 of type 2) en krijgt om de 17 minuten iemand in Vlaanderen de levenslange diagnose ‘diabetes’. Het aantal mensen met diabetes blijft onrustwekkend toenemen.

Uit de iVOX-studie in opdracht van de Diabetes Liga vzw blijkt dat zelfs mensen die iemand met diabetes kennen in hun omgeving met 5,4/10 niet veel beter scoren dan het gemiddelde.

De opvallendste resultaten:

  • 1 op 2 Vlamingen kent het verschil niet tussen diabetes type 1 en diabetes type 2
  • 40% denkt verkeerdelijk dat je diabetes krijgt door het eten van te veel suiker
  • 50% denkt – onterecht – dat diabetes behandeld wordt met een streng dieet
  • 1 op 2 is verkeerdelijk overtuigd dat je het wel voelt als je suikerspiegel niet onder controle is

Omdat de kennis over diabetes duidelijk nog beperkt is, lanceerde de Diabetes Liga een speciale diabetes mythemeter. Die is niet alleen nuttig voor wie iemand kent die diabetes heeft, maar voor iedereen die onvoldoende de symptomen kent. Zo kunnen vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies wijzen op diabetes, maar wordt het er door Vlamingen nog niet mee in verband gebracht.

LANGER ZELFSTANDIG THUIS WONEN

Nergens beter dan thuis. Je vertrouwde omgeving, je eigen spullen, … Ze staan voor jouw vrijheid. Maar wat als het thuis niet altijd even gemakkelijk gaat en je tegen ongemakken aanloopt?

Gratis advies van onze ergotherapeuten De ergotherapeuten van OZ gaan samen met jou op zoek naar hulpmiddelen die dagelijkse handelingen kunnen vereenvoudigen en ervoor zorgen dat je langer op een veilige én zelfstandige manier thuis kan wonen. Het kan gaan om kleine hulpmiddelen, maar ook om advies om je woning aan te passen.

HULPMIDDELEN IN OZ SHOP

GRATIS ERGOTHERAPEUTISCH ADVIES

Stuur een mailtje naar ergo@oz.be

TERUGBETALING DIËTIST

VOOR KINDEREN MET OVERGEWICHT

Overgewicht en obesitas bij kinderen vormen een toenemend probleem. Bijna één op de vijf (19%) van de Belgische jongeren is te dik en 5,8 % is obees. Kinderen met overgewicht op jonge leeftijd riskeren om chronisch zwaarlijvig te zijn op latere leeftijd. Dat brengt een heel aantal gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals hart- en vaatziektes, diabetes, spierziektes en bepaalde kankers.

De federale overheid trekt geld uit voor een bezoek aan de diëtist voor kinderen met overgewicht en obesitas. Zij zullen twee jaar lang een traject kunnen volgen met tien terugbetaalde raadplegingen. Deze duren minstens een halfuur. Op deze manier wil de overheid de drempel verlagen om professionele hulp te zoeken voor kinderen met overgewicht en hun ouders.

Voorwaarden

De terugbetaling geldt voor jongeren die:

  • tussen 6 en 17 jaar oud zijn
  • doorverwezen worden door hun huisarts of kinderarts
  • een hoog BMI hebben, rekening houdend met de leeftijd en het geslacht.