SLEUTELMOMENTEN

ZO OPEN JE DE DEUR NAAR MEER ZELFVERTROUWEN VOOR JE KIND


Zelfvertrouwen, geef het mee met de paplepel. Want als ouder speel je een cruciale rol om dat geloof in eigen kunnen bij je kind stap voor stap op te bouwen. Door complimentjes te geven of door er gewoon te zijn. Maar neem vooral niet alle hindernissen weg, want fouten maken hoort er gewoon bij. Ons brein doet er 25 jaar over om te rijpen. Ook het zelfvertrouwen van je kind wordt dus niet in 1-2-3 opgebouwd. We zoomen daarom in op enkele sleutelmomenten waarop je je kind kan helpen om vertrouwen te tanken.

BABY

Het opbouwen van zelfvertrouwen gebeurt van jongs af aan. Een baby heeft dus baat bij een warm en veilig nest waarin hij zich kan ontplooien. Het klinkt tegenstrijdig, maar ook verlatingsangst helpt om de emotionele zelfstandigheid te vergroten, met een groeiend zelfvertrouwen tot gevolg.

WATERGEWENNING

Naast verlatingsangst is ook waterangst heel courant bij kinderen tot twee jaar. Neem die angst vooral serieus en ga ze niet uit de weg. Via watergewenning laat je je baby voelen dat hij zelfstandig kan bewegen in het water. En jij bent erbij om hem een veilig gevoel te geven. Ideaal om jullie band te versterken dus.

LEREN KRUIPEN

De coördinatie die nodig is om het evenwicht te bewaren terwijl je armen en benen samenwerken, komt pas rond zeven à negen maanden. Het is niet alleen een fysieke prachtprestatie, maar ook een cognitieve sprong. Je baby wil iets hebben en beslist om er naartoe te kruipen. Het vraagt best veel vertrouwen om dat veilige plekje te verlaten waar hij zit.

PEUTER

Wat ik heb, is wie ik ben. Geen wonder dat jonge peuters onderling nog niet echt samen spelen. Ze ontdekken eerst volop hun eigen ‘ik’. Ze kunnen zichzelf en hun omgeving nog niet goed inschatten, en zien dus ook geen gevaren. Toch is het niet de bedoeling om alle hindernissen weg te nemen. Zo mist je peuter succeservaringen, maar leert hij ook niet om te falen.

POTJESTRAINING

Niets is zo sterk als de eigen motivatie en het intern geluksgevoel van een kind dat iets bereikt heeft. Let maar eens op hoe fier een peuter is wanneer hij zijn eigen pipi in het potje ziet. Dus misschien zijn die snoepjes of stickers die we graag geven om hen te belonen niet eens nodig?

LEREN FIETSEN

Vanuit de kinderwagen kan je peuter de wereld observeren, maar de avonturen starten pas wanneer die wereld letterlijk aan zijn voeten ligt. Hij wint aan zelfstandigheid wanneer hij zelf aan het stuur zit, van zijn loopfiets bijvoorbeeld. Onderweg stopt hij om blaadjes te verzamelen, in plassen te springen, overal op te klimmen, … Nu nog proberen niet uit te stralen dat je bang bent dat hij gaat vallen. Het zit er dik in dat je die angst overdraagt. En dat hij dan ook effectief valt.

KLEUTER

Kleuters kijken op deze leeftijd vol belangstelling naar hun leeftijdsgenootjes en beginnen zich aan elkaar te spiegelen. Ze kopiëren volop gewenst én ongewenst gedrag. Niet makkelijk als ouder om hen op ontdekkingstocht te laten gaan, maar o zo cruciaal om voor zichzelf te leren opkomen.

NAAR DE KLEUTERSCHOOL

Zelfs kleuters worden onbewust al beoordeeld op hun prestaties. Kan je behalve te weinig dan ook te veel complimenten geven? Ja. Zijn alle complimenten even goed? Nee. Juich liever de inspanningen toe dan het resultaat. Kleuters zijn erg gevoelig voor de ontwikkeling van faalangst en perfectionisme. Als ouder is het soms op de tanden bijten om niet steeds te willen corrigeren. Een kind moet nu eenmaal fouten maken om eruit te kunnen leren.

SCHOOLKIND

Vrienden maken (en houden), erbij horen, … De schooltijd is niet voor elk kind even eenvoudig. Bij een gebrek aan zelfvertrouwen ga je al die relaties soms liever uit de weg. Vanaf acht jaar baseren kinderen hun zelfwaardering op hun vergelijking met anderen. En toch floept die “Kijk eens hoe flink die dat doet” er bij ieder van ons wel eens uit.

OP KAMP

Los van de schoolomgeving bloeien heel wat kinderen open in een nieuwe groep. Op kamp worden er geen punten uitgedeeld, is er geen prestatiedruk. Onder begeleiding leren ze ook zelfstandig keuzes maken: welke activiteit ga ik bijwonen, wat ga ik eten, welk T-shirt trek ik aan?

KAN EEN KIND OOK TE VEEL ZELFVERTROUWEN HEBBEN?

Absoluut. Naast onderschatting van de eigen capaciteiten bestaat ook de kans op overschatting. Uiteraard hoeft dat niet te resulteren in roekeloos gedrag, maar je kan er best waakzaam voor zijn. Laat je kind proberen, ondervinden, en dus ook leren uit fouten en successen.

K&K JEUGDVAKANTIES: TIJD VOOR AVONTUUR

Niets zo goed voor het zelfvertrouwen van je kind als een spannende vakantie om nieuwe vrienden te maken.