Tips om jonge ogen te beschermen

MAXIMUM EEN UUR SCHERMTIJD


Steeds meer (jonge) kinderen moeten een bril dragen. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Omdat kinderen meestal niet zelf aangeven dat ze minder goed zien, geeft kinderoogarts Patricia Delbeke alvast wat tips om hen in het oog te houden.

1

SLA GEEN SCREENINGS OVER

Kind en Gezin doet bij baby’s een screening op dertien en op dertig maanden. Van zodra je kindje naar school gaat, volgt het CLB de ogen verder op. “Als je kind door een van die instellingen wordt doorverwezen naar de oogarts, is het belangrijk hiernaar te luisteren”, benadrukt Patricia Delbeke. “Ga niet te licht over het advies van Kind en Gezin of van de schoolarts. Als je er op tijd bij bent, kan je grotere problemen vermijden. Als ouder speel je hierbij een belangrijke rol.”

2

VOLG DE RICHTLIJNEN VAN DE OOGARTS GOED OP

Schrijft de oogarts voor dat je kind een bril of afdekpleister moet dragen? Dan is het belangrijk om dit goed op te volgen. “Zo niet kan je kind een lui oog (amblyopie) krijgen”, waarschuwt Delbeke. “Dat betekent dat één oog minder goed ziet. Dat kan leiden tot onomkeerbaar zichtverlies als er geen behandeling wordt gestart voor de leeftijd van zes à zeven jaar. Nog beter is een behandeling opstarten voor de leeftijd van vijf.”

KEN JE DE 20-20-2 REGEL? DIE KAN HELPEN OM BIJZIENDHEID BIJ KINDEREN TE VERMIJDEN

  • 20 minuten schermtijd
  • 20 seconden wegkijken en in de verte staren
  • 2 uur per dag buiten spelen

3

EEN RUSTBRIL HELPT

Ook kinderen kunnen last hebben van ‘vermoeide’ ogen en klagen over hoofdpijn, tranende ogen en wazig zicht. “Deze klachten worden vaak veroorzaakt door te lang naar één punt te staren, zoals een scherm”, legt Delbeke uit. “De oogarts zal het kind erop wijzen om minder ‘dichtbij’ te kijken. Ook een zogenaamde rustbril kan helpen bij deze klachten. Die bril filtert het blauwe licht van de schermpjes.”

4

BESCHERM JONGE OGEN TEGEN DE ZON

Kinderen zullen niet vaak klagen over fel zonlicht, maar dat wil niet zeggen dat hun ogen geen bescherming nodig hebben. “Kinderogen zijn net bijzonder gevoelig aan UV-blootstelling”, benadrukt dokter Delbeke. “Ze hebben grotere pupillen en een transparantere ooglens in vergelijking met volwassenen. Een zonnebril of een petje is zeker geen overbodige luxe.”

5

BEPERK DE SCHERMEN

Patricia Delbeke stelt vast dat er veel meer kinderen bijziend zijn dan een paar jaar geleden. Daar zitten de vele schermen van televisie, gsm of tablet voor iets tussen. “De 20-20-2 regel kan helpen om bijziendheid (myopie) bij kinderen te vermijden. Twintig minuten schermtijd, twintig seconden wegkijken en in de verte staren en minstens twee uur per dag buiten spelen. Activiteiten in het buitenlicht en het beperken van de schermtijd zijn cruciaal om bijziendheid bij jonge ogen te vermijden.” De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om geen schermtijd toe te laten voor kinderen onder de twee jaar en maximaal een uur schermtijd voor kinderen tussen twee en vier jaar. “Laat je kind in het buitenlicht spelen. Dat is niet alleen goed voor de ogen, maar ook voor zijn algemeen welzijn”, vindt Delbeke. Daarnaast pleit de dokter ook om meer schoolactiviteiten buiten te organiseren en geen volle dagen door te brengen in de klas.

GESPOT IN DE OZ SHOP

ANTI-BLAUWLICHTBRIL

Blokkeert 100% van de UV-straling en geeft je ogen rust.

€ 40 -10% = € 36

ASTIGMATISME, BIJZIEND, EEN LUI OOG… WAT IS DAT JUIST?

Verziendheid of hypermetropie Dat mensen die verziend zijn verafgelegen objecten goed kunnen zien en nabije objecten niet goed zien, is een misverstand. Dat klopt alleen bij ouderdomsverziendheid. Kinderen die (zwaar) verziend zijn, zien niet goed dichtbij én veraf. Hypermetropie wordt gecorrigeerd door een bril of contactlenzen.

Astigmatisme Astigmatisme is een cilindrische afwijking van het oog waardoor het beeld vervormd is en het zicht zowel in de verte als dichtbij onscherp is.

Scheelzien of strabisme Drie tot vijf procent van de bevolking heeft last van scheelzien: de ogen kijken dan verschillende kanten op en sturen dus twee beelden naar de hersenen. Maar om te voorkomen dat je dubbel ziet, onderdrukken de hersenen één van die twee beelden. Het wegdraaiend oog kan zo een lui oog worden als het niet wordt behandeld op kinderleeftijd.

Bijziendheid of myopie Wanneer je bijziend bent, kan je voorwerpen die veraf zijn niet scherp zien. Voorwerpen die dichtbij zijn wel. Bijziendheid is meestal erfelijk en ontstaat vaak al vanaf zes jaar. Het neemt toe tijdens de kinderjaren en stagneert rond twintig jaar.

Lui oog of amblyopie Een lui oog wil zeggen dat je een verminderde gezichtsscherpte hebt in één of beide ogen.

OOGSTUDIE VAN DE ONAFHANKELIJKE ZIEKENFONDSEN

Bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen zijn bijna 500.000 kinderen aangesloten. De studie heeft betrekking op hun raadplegingen bij oogartsen en de terugbetalingen van oogpleisters of brillen. De cijfers geven een goed beeld van hoe het met de ogen van onze kinderen is gesteld.

MEER DAN 1 OP DE 4 KINDEREN HEEFT EEN OOGARTS BEZOCHT tussen 2016 en 2018. Van de 6-jarigen ging minstens een derde in de voorbije drie jaar langs bij een oogarts.

BIJZIENDHEID IS DE MEEST VOORKOMENDE OOGAFWIJKING BIJ KINDEREN en komt steeds vaker voor naarmate kinderen ouder worden.

2 TOT 5% VAN DE KINDEREN KRIJGT TE KAMPEN MET AMBLYOPIE (een lui oog), maar slechts 1,5% gebruikt pleisters of andere hulpmiddelen.

14% VAN DE KINDEREN DRAAGT EEN BRIL. Dat aandeel stijgt met de leeftijd.

TEGEN DE LEEFTIJD VAN 14 À 17 JAAR DRAAGT MEER DAN 1 OP 4 MEISJES EEN BRIL, tegenover ongeveer 1 op 5 jongens. Al vanaf jonge leeftijd dragen meisjes vaker een bril dan jongens.