VEILIG (ÉN HIP) NAAR SCHOOL

PIMP JE SPULLEN


Veiligheidshesjes en fietshelmen. Ze hebben niet meteen de reputatie om erg cool te zijn. Dus hoe krijg je je kind zo ver om ze ook effectief te gebruiken? Niet alleen door zelf een helm en een hesje te dragen, maar ook door ze in een hip jasje (of hesje) te steken.

Een reality check om mee te beginnen? Elke schooldag raken gemiddeld zeventien kinderen of jongeren betrokken bij een verkeersongeval van of naar school. Slik. Het risico stijgt wanneer kinderen zelfstandig naar school beginnen te gaan, zo rond de leeftijd van twaalf jaar. Van jongs af aan aandacht besteden aan hun vaardigheden in het verkeer is cruciaal.

PIMP JE HESJE

De namen van je klasgenoten, jouw bijnaam, een grappige quote, … Schrijf ze op je hesje met een waterbestendige stift. Zoek online maar eens naar voorbeelden van ‘handlettering’. Een tof lettertype maakt jouw statement helemaal af. Of wat dacht je van strijkemblemen? Ze zijn er in alle vormen, kleuren en maten. Ga je voor één groot embleem van jouw totemdier bij de jeugdbeweging? Of voor alle vlaggen van landen waar je al op vakantie ging?

PIMP JE HELM

Tegenwoordig zijn er heel wat helmen te koop met coole prints. Dat zit dus al snor. Maar met een LED-strip of fluorescerende stickers kan je je helm personaliseren. Extra veilig én extra hip! De echte creatievelingen kunnen vertrekken van een helm zonder print. Met acrylverfstiften – ook wel gekend als ‘paint markers’ – breng je jouw eigen tekeningen aan. Je kiest best een stift op basis van terpentine. Die is geschikt voor een gladde ondergrond en zorgt voor een permanent resultaat. Nog een tip: als je naar school gaat met de step, draag je behalve een helm best ook arm- en kniebeschermers.

VRAGEN OVER VEILIGHEID

  1. Is een fietskar wel veilig? Je kindje kan al mee in de fietskar van zodra het recht kan zitten – tussen zes en twaalf maanden dus – en wel tot hij of zij zeven jaar is. Volgens Stef Willems van verkeersinstituut Vias is zo’n fietskar veiliger dan een fietszitje: “Niet alleen is de afstand tussen je kind en de grond bij een valpartij minder groot. De kooiconstructie beschermt je kindje en zorgt ervoor dat de fietskar bij botsingen met een auto wegschuift in plaats van omvalt.”
  2. Mag ik mijn kind zelfstandig naar school laten fietsen? Zeker tot acht jaar kunnen kinderen onvoldoende de verkeerssituatie inschatten om de juiste beslissingen te nemen. Het is dan ook aan te raden om hen te begeleiden. Vanaf het secundair onderwijs is zelfstandig naar school gaan courant: meer dan een op de drie leerlingen in het secundair onderwijs gaat met de fiets naar school.
  3. Tot welke leeftijd mag mijn kind op het voetpad fietsen? Fietsen op straat vraagt heel wat stuurvaardigheid. En die staat pas op punt wanneer kinderen een jaar of tien zijn. Kinderen jonger dan tien jaar mogen dan ook altijd op het voetpad fietsen, zelfs als er een fietspad is.

PIMP JE FIETS

Ma en pa zullen zich vast nog herinneren hoe ze vroeger speelkaarten bevestigden aan hun wielen. Lekker veel lawaai maken is één manier om op te vallen in het verkeer. Maar het kan ook met spaakkralen of leuke reflectoren, fluorescerende strips op de wielen of zelfs met fluo handvaten. Of zag je al eens een ‘swap fiets’ met een blauwe buitenband voorbijrijden? In enkele Belgische steden kan je met zo’n hippe tweewieler rijden voor een vast bedrag per maand. Maar een gekleurde buitenband kan je natuurlijk zelf ook kopen. In fel groen of roze bijvoorbeeld. Ideaal voor de zichtbaarheid, maar ook helemaal te gek.

LIEVER KOPEN DAN KNUTSELEN?

Wie geen zin heeft in een overdosis Pinterest kan terecht in de OZ Shop. Je vindt er kleurrijke fietshelmen en reflecterende armbanden met LED-lichtjes. Als OZ klant heb je bovendien recht op een terugbetaling van € 20 euro per persoon en per kalenderjaar voor veiligheidsartikelen.

BOEKENTIP VOOR DE ALLERKLEINSTEN

'Anna in het verkeer’ van Kathleen Amant is ideaal om je peuter te laten kennismaken met het verkeer. Links en rechts kijken, op het voetpad lopen, oversteken aan het zebrapad, … Jong geleerd is oud gedaan.

KLEURRIJKE FIETSHELM VOOR KINDEREN

Voor kleine kinderen met maat XXS: hoofdomtrek 44-48 cm.

€ 18,50 -10% = € 16,65

VEILIGHEIDSHESJE MET RITSSLUITING FLUO GEEL

Small: 4-6 jaar Medium: 7-9 jaar Large: vanaf 10 jaar

€ 7,50 -10% = € 6,75